Blog

Pobunjene čitateljke na promociji biltena u Krokodilu, decembar 2021.

Pobunjene čitateljke nastavljaju da rade na afirmaciji feminističkog i angažovanog stvaralaštva! Na tragu tog pobunjenog rada, u ponedeljak, 31. januara u 19 časova u Krokodilu u Beogradu će biti proglašene prve dobitnice:i novoustanovljene regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”.

S radošću Vas pozivamo na događaj, da razgovaramo o književnosti i razmenjujemo utiske o dobrim knjigama koje pomeraju, a često i probijaju sve granice.

Kroz pobunjeno druženje ove večeri vodiće Vas Ida Prester!

———–

Prenos celog događaja moći će da se prati uživo na našem Facebook kanalu, kao i na YouTube kanalu Krokodila.

Zbog loše epidemiološke situacije svi koji žele da uživo prisustvuju događaju treba da imaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ili negativan PCR test.

———–

Priznanje „Štefica Cvek” ove godine obuhvata BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su po prvi put objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021. Osnivanje nagrade podrazumeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja sa BHSC govornog područja – književnica:ka, kritičarki:a, novinarki:a, urednica:ka i drugih.

Kako je reč o priznanju nekompetitivnog karaktera, Pobunjene čitateljke na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka neće dodeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vredne pažnje.

O knjigama koje budu ušle u izbor biće detaljno reči u štampanom biltenu u okviru dnevnog lista Danas (Srbija) u sredu 2. februara, a takođe ćemo detaljno kroz formu autorskih tekstova i intervjua analizirati i ulogu književnih nagrada u afirmaciji feminističkog regionalnog stvaralaštva. Obrazloženje nagrade „Štefica Cvek” i njenih dobitnica:ka biće objavljeno i u Oslobođenju (Bosna i Hercegovina), na Portalu Novosti (Hrvatska), kao i u mnogim drugim regionalnim medijima. Sve novosti vezane za nagradu možete pratiti i na našem portalu.

 

Osnivanje regionalne nagrade „Štefica Cvek” podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.