O nama

Portal za pobunjena čitanja Bookvica.net vodi grupa Pobunjenih čitateljki koju čine mlade književne kritičarke. Pobunjene čitateljke primarno djeluju u jugoslovenskom književnom polju, ali se ujedno bave i savremenim globalnim tendencijama u književnosti i književnoj teoriji.
Osim pisanjem kritika i dužih tekstova o književnosti, Pobunjene čitateljke bave se vođenjem i moderiranjem razgovora o književnosti i pop-kulturi, istraživanjima raznih aspekata književnosti i književnog polja u regiji, organizovanjem čitalačkih klubova za sve generacije žena, emisija o književnosti, kao i radionica o savremenim pristupima književnosti za decu i mlade.
Od 2020. godine grupa vodi seriju radionica #pobunjenočitam, u okviru kojih su deca i mladi, uz mentorsku podršku Pobunjenih čitateljki, istraživali savremenu žensku i dečju književnost, jugoslovensko književno i kulturno nasleđe, položaj učiteljica kroz istoriju i danas; učili se kritičkom čitanju ovih tema i pisanju različitih formi teksta. Njihove tekstove objavljujemo na svojim portalima, a u junu i julu 2021. godine biće objavljeni i u okviru dva biltena.
Grupa je osnovana u Beogradu, gde joj je i sedište, ali bliski krug njenih redovnih saradnica i saradnika nalazi se širom regiona. Kao dio te regionalne saradnje nastali su zbornik Rat iz dečje perspektive (2018), publikacija Monitoring književne kritike (2019) i emisija Inside/Out (2020-).
Osim portala Bookvica.net, Pobunjene čitateljke osnovale su i od 2018. godine vode i portal za pobunjena čitanja dečje književnosti Mini bookvica.
Grupa je članica NKSS.
E-mail: pobunjene.citateljke@gmail.com