Blog

Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocimaprevoditeljkama

Prvi u nizu događaja u sklopu projekta „Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” održaće se 13. decembra u 19h, u Krokodilovom centru u Beogradu. Sagovornici na događaju biće spisateljica Martina Vidaić iz Hrvatske, jedna od dobitnica nagrade „Štefica Cvek”, kao i prevodilac Sašo Puljarević iz Slovenije. Moderator razgovora biće književni kritičar Borisav Matić.

„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” je projekat zamišljen kao serijal od šest književnih događaja, koji imaju za cilj jačanje, promociju i kritičku analizu savremene  feminističke, kvir i društveno angažovane književnosti u većini post-jugoslovenskih zemalja. Projekat takođe ima za cilj da stvori dijalog između književnica/kai prevodilaca/teljki, i podstakne prevode između BHSC, slovenačkog, makedonskog i engleskog jezika.

Naš regionalni feministički kolektiv književnih kritičarki Pobunjene čitateljke, osnovao je 2021. godine prvu regionalnu feminističku književnu nagradu „Štefica Cvek”, koja je početkom 2022. godine dodeljena devetoro autorki/a koji pišu na BHSC jeziku. Akcenat nagrade nije takmičenje, već selekcija i promocija vrednih društveno-angažovanih i estetski inovativnih dela ne samo feminističke, već i kvir, antikolonijalne, neomarksističke i drugih progresivnih pristupa književnosti. Tako devetoro autorki/a predstavja ravnopravne dobitnice/ke nagrade.

Uprkos višegodišnjim nastojanjima da se književna scena u regionu bolje poveže – što je takođe i jedan od ciljeva nagrade „Štefica Cvek” – regionalna književna scena je i dalje fragmentarna. Mnoge dobitnice/i nagrade „Štefica Cvek” ostaju neobjavljeni u susednim državama, a neke od njih su čak i jedva poznate van granica svojih zemalja. Ovo odražava širi problem gde se čak ni svi najpopularniji autori/ke ne prevode i objavljuju u drugim zemljama u regionu. Poseban problem predstavlja nedovoljan prevod književnih dela između BHSC, slovenačkog i makedonskog jezika. Cilj nam je doprineti rešavanju ovih problema nizom od šest književnih događaja koji će se dogoditi u Hrvatskoj (Zagreb), Srbiji (Beograd), Severnoj Makedoniji (Skoplje) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo).

Govornici će biti dobitnice prve nagrade „Štefice Cvek”, prevodioci/teljke, a moderatorke/i događaja će biti književne kritičarke/i i urednice/i. Događaji će se dešavati jednom mesečno od decembra 2022. godine, do maja 2023. godine.

„Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama” nastaje uz finansijsku podršku evropske mreže za književnost i knjige TRADUKI, kao i Zaklade „Kultura nova” u sklopu projekta „Svijet oko nas”.