Blog

Čitateljev i čitateljkin je izbor da li će se sami izgubiti u ovom, od sitnih parčadi sastavljenom delu, ili će pokušati da povežu lutanja različitih likova, koji žive u Havani na razmeđi između starog sveta koji se urušava, i novog koji se još nije rodio.

prikaz napisala: Aleksandra Mokan

Giljermo Kabrera Infante, Tri tužna tigra (Geopoetika 2016)

Havana je 1950-ih samo bledi odraz raskoši i uzvišenosti, uzdrmana sve osetnijim koracima revolucije. Čuveni kubanski književnik, Giljermo Kabrera Infante, u svoje delo TTT utkao je mnoštvo parčadi Kube iz doba kada su kultura i društveni život bili u svom ekstatičnom zenitu, ali je najavio i nezaustavljivo nadolazeće revolucionarno doba i pad Batistinog režima.

Junaci Infanteovog romana, Silvestro i Arsenije, tumaraju bučnim ulicama Havane, svake večeri bogatiji za još jedan u nizu provod uz piće i muziku. Kroz neobavezne razgovore sa ljudima na koje nailaze, posebno ženama, čitatelji padaju u iskušenje da tragaju za smislom života pomenutih junaka, ali se taj smisao ne nazire. Oni se iz dana u dan teturaju u tom opijajuće bezbrižnom životu u kome je cilj pojedinca, a samim tim i društva, veoma neizvestan. Njihovi putevi sučeljavaju se sa putevima mlade, potencijalno uspešne pevačice Kube, kao i istinski talentovane pevačice Estrelje. Put uspeha postignutog preko noći devojke Kube koja je napustila svoj dom u nameri da se ostvari kao slavna ličnost na određen način privlači Silvestra, dok na drugačiji način posmatra Estrelju, te se u ovim odnosima javlja jedna od retkih naznaka osobina njegove ličnosti. Uz to, čitateljima je dato da na osnovu naizgled šturih dijaloga rastumače osobine pojedinih junaka i na taj način umnogome učestvuje u delu.

Jedno od mogućih tumačenja jeste ton kojim pisac upućuje na sve veći priliv onih umetnika koji se smatraju uspešnima, a koji to ne zavređuju. Šta više, prenaglašen je, gotovo surov, prikaz prototipa ovakvih osoba -Kuba je devojka spoljašnje, mnogo više nego unutrašnje lepote. Sa druge strane, lik Estrelje, nešto starije osobe uslovno rečeno nezgrapne građe, jeste taj koji navodi čitatelje da se oslone na njeno pevačko umeće i budu poneseni nostalgijom za nekadašnjim kvalitetnijim životom.

Takođe se može uočiti da su dijalozi prisutniji od monologa, od kojih se posebno ističe monolog žene čiji je identitet neizvestan sve do poslednjeg poglavlja, a koji se provlači kroz celu knjigu. Kroz dijaloge se čitateljima približavaju nedoumice i koje muče Silvestra i Arsenija Kuea, nespokoj koji ‘tu’ i ‘danas’ oseća Estrelja, perspektive gospodina i gospođa Kembel i mnoga druga razmatranja koja proizilaze iz nezadovoljstva onim trenutnim. Snažna želja za promenom na bolje i iskakanjem iz sopstvene kože nije zaobišla ni tajanstvenu ženu koju verno gotovo odsutno sluša psiholog. Ona se pita da li da nastavi da se bavi glumom jer to za nju predstavlja beg od sopstvene ličnosti.

U više navrata, pisac nas podseća na to da jedna perspektiva nije dovoljna ukoliko želimo da se saživimo sa događajima i junacima. Estreljin život se u očima Silvestra razjašnjava tek pošto on sazna za njen privatni život kojem daleko više nedostaje raskoši nego što se u njenom nastupu i glasu nazire. Uz to, bračni par Kembel smenjuje se u prepričavanju jednog istog događaja, te vidimo različito pridavanje značaja suveniru, odnosno navodno dragocenom štapu, kao i težnju gospodina Kembela da se štapa domogne, bilo to po cenu sopstvenog ponosa. Sa druge strane, njegova ‘savest’, gđa Kembel osuđuje tu njegovu sklonost ka preuveličavanjem i verovanju u magično.

Isprepletenost situacija i likova daju čitateljima slobodu da odaberu putanju kojom će se voditi kroz delo, međutim opšteprisutnost nezadovoljstva izraženog kroz ironiju gotovo je nametnuta. Ovome doprinosi promena imena, najpre je pevačicin pseudonim Glorija, a potom Kuba, što vrlo oštro osuđuje lažne identitete i otuđenost društva uopšte. Veliki broj izokrenutih naziva poznatih pisaca, klasičnih dela na polju filma i muzike takođe predstavlja izazov za čitetlje.

Čitateljev i čitateljkin je izbor da li će se sam izgubiti u ovom, od sitnih parčadi sastavljenom delu, ili će pokušati da povežu lutanje različitih likova koji žive u Havani na razmeđi između starog sveta koji se urušava, i novog koji se još nije rodio.