Blog

Inside/Out – ‘Unutar kreativnog procesa’ sa Rumenom Bužarovskom

Jedna od najpopularnijih autorki u regionu, makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, u emisiji Inside Out otkriva koji su se naslovi našli na njenom književnom meniju proteklih meseci, kao i koja je imena iz sveta književnosti inspirišu na pisanje.

Rumena Bužarovska otvoriće ovog petka, 21. maja u 20 časova, treću sezonu onlajn književne emisije Inside Out tokom koje će kroz razgovor sa Marijom Božić iz Pobunjenih čitateljki vivisecirati kreativni proces pisanja i prevođenja kroz analizu različitih verzija i prevoda njene priče „Vaza” iz zbirke Nikuda ne idem.

Pored razgovora o kratkoj priči, književnica i moderatorka se dotiču i mnogih drugih tema – navigacije čitalačkih potreba u kriznim vremenima, (ne)postojanja uredničkog rada na regionalnoj književnoj sceni, odnosa Balkana i Zapada, toga kako se ovdašnje spisateljice snalaze na stranom tržištu itd. Između ostalog, Bužarovska je ovo onlajn druženje iskoristila i kao priliku da podeli nekoliko književnih preporuka i otkrije šta je to zanimljivo čitala u poslednje vreme.

„Baš sam prevela u toku korone knjigu Teško je naći dobrog čoveka. To je zbirka priča koju je napisala Flaneri O’Konor, inače moja omiljena spisateljica. Ako već pričamo o tome koje su me knjige inspirisale, to je definitivno ona“, kazala je Bužarovska, navodeći i druge autorke i autore koji su je inspirisali, a među kojima su Alis Manro, Rejmond Karver, Ernest Hemingvej i Dž. D. Selindžer.

Neposredno pre snimanja razgovora završila je čitanje knjige Hunger američke autorke Roksane Gej: „Ovo je neverovatna knjiga, ne znam zašto je nisam pročitala ranije, Stvarno je preporučujem svima.“ Osim pomenutih naslova, u poslednje vreme čitala je i dela autorki kao što su Džoan Didion, Rebeka Solnit i Debora Levi, a posebno joj se dopala biografija Meri Šeli koju je napisala britanska autorka Fiona Sampson. Od prijateljice je na poklon nedavno dobila roman Porijeklo Saše Stanišića, a ponovo se vratila i ranije pročitanim dramama Gorana Stefanovskog.

Iako je i ovaj razgovor vođen u onlajn formatu, putem aplikacije Zoom, Bužarovska priznaje kako joj posle više od godinu dana pandemijskog života sve teže padaju slični izazovi.

„Sanjam da se krijem ispod stola zato što mi je Zoom uključen, pa ne mogu da izgasim kameru, pa onda dolazim, pa plačem, izvinjavam se i ljudima govorim da mi je užasno teško da ovo radim i slično“, ispričala je ona objašnjavajući kako je najveći problem u tome što u ovakvim situacijama uglavnom najviše gledamo svoj lik dok pričamo. „A nije normalno da vidimo svoj lik kada razgovaramo, zato što bi trebalo da vidimo čoveka sa kojim pričamo, a sad to nije moguće, nego non-stop gledamo svoj lik, što je isto, mislim, naporno.“

Emisija pod nazivom „Unutar kreativnog procesa“ biće premijerno prikazana na YouTube kanalu Pobunjenih čitateljki i Facebook stranici Bookvica u petak u 20 časova, a snimak emisije biće dostupan i nakon premijernog termina. Ovaj razgovor biće emitovan kao deo Trećeg okupljanja Pobunjenih čitateljki, onlajn događaja koji će biti održan 21. i 22. maja. Sve informacije o programu okupljanja mogu se pronaći na našoj stranici Treće okupljanje Pobunjenih.

„Unutar kreativnog procesa“ sa Rumenom Bužarovskom otvara novu sezonu emisije Inside Out pod sloganom „O savremenoj feminističkoj i kvir makedonskoj književnosti“. Ostatak sezone biće emitovan u junu, kao i na jesen od oktobra, a u fokus će staviti rad makedonskih književnica, prevoditeljki, kritičarki i aktivistkinja koje se bave feminističkim i kvir promišljanjima. Nova sezona emisije Inside Out takođe nastoji da bolje poveže i ojača post-jugoslovensku književnu scenu, te će aktivno učešće u emisiji zauzeti i koleginice i kolege iz cele regije, a poseban akcenat će biti stavljen na mlađe generacije koje tek kreću da se bave književnošću, a kojima otvaramo prostor da učestvuju u produkciji emisija, moderaciji razgovora i pisanju propratnih kritičkih tekstova.

Emisija Inside Out se emituje od novembra 2020. i bavi se demistifikacijom književnosti posmatrajući stvaralački proces kao proces rada. Prve dve sezone su nastale u saradnji Časopisa Bone i Pobunjenih čitateljki, a organizaciji treće sezone se pridružuju Koalicija MARGINI i portal za kulturu Okno.mk.

Inside Out – online književna emisija o makedonskoj feminističkoj i kvir književnosti deo je projekta Regional Network for Cultural Diversity (READ). Aktuelna sezona emisije nastala je uz finansijsku podršku Evropske unije.  Sadržaj sezone predstavlja odgovornost Pobunjenih čitateljki i Koalicije MARGINI, i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.