Pobunjeni čitalački klub: m(j)esto intergeneracijske razm(j)ene

  • Home

Klub pobunjenog čitanja zamišljen je kao regionalno, intergeneracijsko žensko povezivanje i druženje. Klub je deo programa “Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115” koji je započet u aprilu ove godine kao onlajn platforma putem koje čitateljke različitih generacija (ovogodišnje učesnice imaju od 16 do 84 godine) kritički čitaju i proučavaju savremenu književnosti koje pišu istaknute autorke regionalne, ali i svetske književnosti.

Jedan od ciljeva pobunjenih klubova je skretanje pažnje na stvaralaštvo i otkrivanje savremenih autorki različitih generacija. Od šireg izbora učesnice su odabrane da na čitalačkim klubovima diskutujemo o knjigama Moj muž Rumene Bužarovske, Zovite me Esteban Lejle Kalamujić, Sinovi, kćeri Ivane Bodrožić, Sonnenschein Daše Drndić, i knjigama u prevodu Mračna kći Elene Ferante i Priručnik za čistačice Lusije Berlin.

Pored otkrivanja i promovisanja ženskog autorstva, čitalački klubovi imaju za cilj jačanje solidarnosti, kao i mogućnost da učesnice svoja lična i lokalna iskustva povežu sa pročitanim delima, ali i sa iskustvima drugih čitateljki. Pobunjene čitaonice se održavaju dvaput mesečno, a nastaviće se i tokom jeseni u malo drugačijem obliku, kada će čitateljke učestvovati u podkastu o pročitanim knjigama. Razgovori će biti objavljeni na našem portalu, a učesnice će dobiti ptiliku da njihov glas bude u etru.

Projekat je podržan u okviru programa Aktivne zajednice od strane Trag fondacije. #Trag