Nova generacija Pobunjenih čitateljki

  • Home

Više od dvadeset srednjoškoli i studentkinja početnih godina studija iz ovdašnjeg regiona upoznalo se, učilo o savremenoj književnosti i književnoj teoriji i kritici, razmenjivalo čitalačka iskustva o produkciji koju stvaraju književnice, na prelazu između jeseni i zime 2020. godine. Potom, tokom proleća, kroz intenzivni rad sa mentorkama učile su veštine pisanja eseja i književnih kritika. Njihove kritike možete čitati OVDE.

U okviru ovog programa naslovljenog kao „Feministički megafon: stvaranje književne revolucije“ počele smo sa razvojem nove generacije pobunjenih čitateljki. Uz to, proširile smo saradnju sa kritičarkama iz regije, koje su mlađe koleginice uputile u savremene književnoteorijske tendencije. Između ostalog, na predavanjima je bilo reči o naratologiji, feminizmu, antikolonijalnom pristupu. Posvetile smo pažnju različitoj žanrovskoj književnosti, kao i formama poput stripa i grafičkog romana. Konačno, iskusnije koleginice su novoj generaciji kritičarki prenele znanja o tome kako se pišu književne kritike, kako izgleda urednički proces, te kakvo je stanje književne kritike u regiji. Ta znanja su polaznice programa primenile tako što su se i same oprobale u pisanju kritika i srodnih žanrova, uz mentorsku pomoć.

Svi ti feministički glasovi će na kraju zajedno odjeknuti kroz feministički megafon u okviru Trećeg okupljanja Pobunjenih.

Ovaj program realizujemo zahvaljujući podršci FRIDA