Makedonska sezona – kvir i feministička književnost

  • Home

Nakon prve dve sezone emisije Inside Out koje smo vodile sa drugaricama iz Časopisa Bona od novembra 2020. do aprila 2021, pokrenule smo treću sezonu sa Koalicijom MARGINI i portalom za kulturu Okno.mk iz Severne Makedonije i nastavile da seciramo proces književnog, prevodilačkog i kritičarskog stvaralaštva i da stvaralaštvo tumačimo kao radni proces, a ne kao božansku inspiraciju na delu.

Online književna emisija Inside/ Out: makedonska sezona
Online književna emisija Inside/ Out: makedonska sezona

Nova sezona, pak, donosi značajnu novinu – krenuli smo putem Vardara, a nadamo se da ćemo u narednim sezonama imati mogućnost da krenemo putem Triglava. Sve epizode nove sezone biće posvećene makedonskoj feminističkoj i kvir književnosti i kulturnoj sceni.

Kroz 8 epizode koje će biti emitovane u maju i junu, a zatim u oktobru i novembru, razgovaraćemo sa književnicama, prevoditeljkama, kritičarkama i aktivistkinjama čiji rad je blisko povezan sa feminističkim i kvir promišljanjima.

Pored drugarica iz Severne Makedonije, sarađivaćemo i sa koleginicama i kolegama iz cele regije kako bismo nastavili praksu umrežavanja i jačanja regionalne kulturne scene, a poseban akcenat će biti stavljen na mlađe generacije koje tek kreću da se bave književnošću, a kojima otvaramo prostor da učestvuju u produkciji emisija, moderaciji razgovora i pisanju propratnih kritičkih tekstova.

Inside Out – online književna emisija o makedonskoj feminističkoj i kvir književnosti je deo projekta Regionalne mreže za kulturnu raznolikost (READ). #readproject #culturaldiversity READ Facebook page.

Treća sezona emisije Inside Out je nastala uz finansijsku podršku Evropske unije.  Sadržaj sezone predstavlja odgovornost Pobunjenih čitateljki i Koalicije MARGINA , i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije.