o nama

Portal za pobunjena čitanja bookvica.net vodi grupa Pobunjenih čitateljki koju čine mlade književne kritičarke. Pobunjene čitateljke primarno djeluju u jugoslovenskom književnom polju, ali se ujedno bave i savremenim globalnim tendencijama u književnosti i književnoj teoriji.

Osim pisanja kritika i dužih tekstova o književnosti, ova grupa kritičarki bavi se organizovanjem radionica i razgovora vezanih za književnost i pop-kulturu, kao i umrežavanjem sa drugim koleginicama iz regije. Kao dio te regionalne saradnje nastao je i zbornik Rat iz dečje perspektive.

Priloge na portalu takođe daju polaznici i polaznice sa Radionice kreativnog čitanja i kritičkog pisanja koja se već treću godinu održava kao dio književnog programa u Domu kulture Studentski grad.

Bookvica

Prvi broj (decembar 2014) posvećen je kvir i krip teoriji i kritici, propitivanju roda, tela i seksualnosti. Broj su uredile Irena Jovanović i Nađa Bobičić.

Drugi broj (mart 2015) posvećen je stvaralaštvu Dubravke Ugrešić. Broj su uredile Irena Jovanović i Kristina Špiranec, a gost-urednik u drugom broju je Bojan Marjanović.

Izlazak i rad Bookvice u 2014. godini podržala je Rekonstrukcija Ženski fond u okviru Programa podrške aktivizmu mladih žena Ogledalo.

E-mail: pobunjene.citateljke@gmail.com