o nama

Projekat Pročitaj me ima za cilj širenje kulture čitanja u vidu interaktivne baze različitih multimedijalnih sadržaja, kojima će se širem auditorijumu približiti dela savremene svetske i domaće književnosti, s posebnom pažnjom posvećenom književnosti za decu i tinejdžer(k)e. Centralna aktivnost portala biće snimanje i nedeljno objavljivanje tekstualnih i video prikaza i kritika aktuelnih knjiga savremene strane, domaće i dečje književnosti.
Jednom mesečno biće snimani intervjui sa književnim i drugim kulturnim delatnicima o aktuelnim temama povezanim sa književnošću, kao što su dominantne teme i tendencije na književnoj sceni, položaj autorki, mesto dečje književnosti, gde su nestale knjižare i slično. Takođe, u multimedijalnoj formi će se naći i izveštaji sa aktuelnih književnih zbivanja i festivala, u Beogradu i van njega. Posebna saradnja biće ostvarena sa čitalačkim kružocima u drugim gradovima Srbije.
Glavni rezultat projekta bi bio osnaživanje pozicije književne kritike i dijaloga na kulturnoj sceni Srbije i promovisanje kulture čitanja i multimedijalnog izražavanja, posebno među mladima, u njima dostupnoj i prijemčivoj formi
.

Projekat je jedan od deset pobednika konkursa Kluba Superste za 2015. u okviru programa Superste.net.

Bookvica

Prvi broj (decembar 2014) posvećen je kvir i krip teoriji i kritici, propitivanju roda, tela i seksualnosti. Broj su uredile Irena Jovanović i Nađa Bobičić.

Drugi broj (mart 2015) posvećen je stvaralaštvu Dubravke Ugrešić. Broj su uredile Irena Jovanović i Kristina Špiranec, a gost-urednik u drugom broju je Bojan Marjanović.

Izlazak i rad Bookvice u 2014. godini podržala je Rekonstrukcija Ženski fond u okviru Programa podrške aktivizmu mladih žena Ogledalo.

E-mail: pobunjene.citateljke@gmail.com