Blog

INSIDEOUT

📣Nakon kraće pauze, počinjemo sa drugim ciklusom epizoda iz treće sezone regionalne emisije za književnost – Inside/ Out. U narednim epizodama nastavljamo da razmatramo i govorimo o feminističkim i kvir praksama na makedonskoj književnoj sceni.⚡ Inside/ Out stremi povezivanju regionalne književne scene razmatranjem zajedničkih praksi. Emisija je proizvod želje da se pruži otpor otuđenosti i da se promoviše razumevanje među različitim državama bivše Jugoslavije, obnavljanjem nekadašnjeg jedinstva jačanjem sestrinskih i levo orgentisanih prijateljsava koja se protive heteronormativnim i patrijarhalnim vrednostima. Dosadašnje emisije treće Inside/ Out sezone možete pogledati na YouTube stranici Pobunjenih čitateljki.


📺Program:

📅16. oktobar, subota
🕗20:00 h
RADIONICA PREVOĐENJA: Širina značenja osnažuje erotiku
Upoređivanje prevoda pesama Odri Lord
🗣️Gostuju: Gracija Atanasovska i Dušica Lazova
👄Moderira: Selma Asotić


📅22. oktobar, petak
🕗20:00 h
UNUTAR KNJIŽEVNOG PROCESA: Petar Andonovski o pisanju,
sveprisutnost kvir aspekata i različita kulturološka shvatanja njegovih dela
🗣️Gostuje: Petar Andonovski
👄Moderira: Ajnur Kaso


📅23. oktobar, subota
🕗20:00 h
ŽENE I KNJIŽEVNE NAGRADE: Kome se dodeljuju književne nagrade u regionu i ko ih dodeljuje?
🗣️Gostuju: Irena Jovanović i Frosina Kruškarovska
👄Moderira: Borisav Matić


📅29. oktobar, petak
🕗20:00 h
RADIONICA KNJIŽEVNE KRITIKE: O romanu „Neko je bio ovde“ Nikoline Andonove Šopove
🗣️Gostuju: Sašo Pšenko i Nađa Bobičić.
👄Moderira: Frosina Kruškarovska


📅30. oktobar, subota
🕗20:00 h
PRIČA KAO FORMA OTPORA: Izazovi u arhiviranju i revitalizaciji ženskih priča u hetero-patrijarhalnim društvima
🗣️Gostuju: Ivana Hadžievska i Dara Šljukić
👄Moderira: Milica Ulemek

ℹ️Sve epizode će biti objavljene na YouTube kanalu Pobunjenih čitateljki, kao i na našem Facebook profilu i biće dostupne za gledanje tokom i nakon emitovanja, a biće postavljene i na YouTube kanalu i Facebook profilima partnerskih organizacija.

➡️ Sezonu realizuju Koalicija MARGINI, portal za kulturu Okno.mk i grupa Pobunjene čitateljke. Redakciju treće sezone Inside/ Out serijala čine: Manja Veličkovska, Borisav Matić, Frosina Kruškarovska i Nađa Bobičić.Posebna zahvalnost Viktoriji Blažeski i Đorđu Ristiću, za prevod i tehničku podršku, bez čijeg rada ova emisija ne bi bila moguća.

➡️ Inside/ Out – online književna emisija o makedonskoj feminističkoj i kvir književnosti je finansijski podržana od Regionalne mreže za kulturnu raznolikost (READ) i od Evropske unije. Sadržaj emisija predstavlja isključivo odgovornost Pobunjenih čitateljki i Koalicije MARGINI i ne predstavlja nužno stavove donatora.